Byggebranchen står overfor mangel på arbejdskraft
Store offentlige byggeprojekter som supersygehusene i Skejby og Gødstrup vil medføre mangel på kvalificeret arbejdskraft indenfor få år.
Den dystre udsigt fremgår af analysen ”Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i Midtjylland”, Cowi har udarbejdet.
Årsagen til underskuddet af kvalificeret arbejdskraft er store offentlige byggeprojekter, som sygehusbyggerier i Viborg, Gødstrup og Skejby samt letbanen i Aarhus.
Kan flytte andre faggrupper til byggeri
I analysen har Cowi fremskrevet behovet for arbejdskraft på baggrund af de offentlige bygge- og anlægsprojekter i perioden 2011-2021. Effekten af disse projekter skønnes at være på mellem 12.700 og 15.900 mandeår fordelt over perioden. I perioden 2013 til 2016 vil effekten være størst og ligge på ca. 3.000 mandeår pr. år.
Samtidig med, at beskæftigelsen for faglærte i byggefagene således ventes at stige med fem % frem til 2021, ventes arbejdsstyrken at falde allerede inden for fem år af demografiske grunde.
Cowi vurderer overordnet, at ca. halvdelen af beskæftigelsen skal udføres af faglærte, mens ca. en tredjedel af beskæftigelsen vil skulle hentes fra ikke-faglært arbejdskraft. Generelt ventes der i de kommende år stigende ledighed blandt ikke-faglærte, og der vil derfor være gode muligheder for at ”flytte” ledige og beskæftigede ikke-faglærte fra andre brancher til bygge- og anlægsbranchen i de kommende år.
Opkvalificering nødvendigt
For at modvirke problemet er det ifølge analysen nødvendigt med en større indsats med opkvalificering og uddannelse.
- Analysen viser, at vi står med en meget stor udfordring foran os, hvis ikke vi skal gøre os selv fuldstændig afhængige af arbejdskraft udefra. De store offentlige projekter er en god anledning til at få opkvalificeret arbejdskraften inden for byggefagene i regionen, samt at omskole ledige og ikke-faglærte fra andre brancher. Den chance må vi ikke lade gå fra os, siger formanden for Det regionale Beskæftigelsesråd, vice a-kasseleder Ole Jepsen, 3F Midtjylland.