23948sdkhjf

Ny byskole er bygget af gamle mursten

400.000 brugte byggesten skulle der til for at opføre den nye Frederiksbjerg Skole, som kan besøges under Building Green i Aarhus.

Selvom hensigterne ved genbrug er gode, kan det have sine udfordringer at bruge gamle sten i nye bygninger.

Det oplevede Claus Juul Nielsen på egen krop, da han som direktør i firmaet Gamle Mursten ApS fik opgaven med at give gamle sten nyt liv til byggeriet af Frederiksbjerg Skole i Aarhus.

- Vi var udfordret af, at mange sten gik i stykker under nedrivningen. Så måtte vi ud og finde andre sten fra andre projekter, og så fandt vi ud af, at stenene fra skolen faktisk var større, end dem man normalt bruger. Så stod vi der med sten i forskellige størrelser og skulle have dem sat sammen på en ordentlig måde, siger Claus Juul Iversen.

De forskellige størrelser sten gjorde, at den robot der skulle stable dem på i pakkeprocessen måtte have justeret sin programmering for at kunne gribe om de forskellige typer sten.

- Det forsinkede selvfølgelig processen lidt, men det var ikke noget, der gjorde det helt store ved selve det at bruge stenene i byggefasen. Og æstetetisk blev det også ret godt løst med de forskellige sten, siger Claus Juul Nielsen.

Stigende efterspørgsel
Genbrug af mursten kræver en nænsom nedbrydning og en efterfølgende rensning af de mørtelrester, der sidder tilbage på stenene.

Claus Juul Nielsens firma har patenteret en teknologi til rensning af mursten, hvor de kan rense op til 10 tons sten ad gangen med mekanisk rensning uden brug af kemikalier eller vand.

Og det er der brug for, når man skal levere så mange brugte sten til et byggeri, og når det samtidig bliver en mere og mere eftertragtet måde at bygge på.

 - Vi kan se, at der er en stigende efterspørgsel på at anvende brugte sten i nye byggerier. Tidligere var det store firmaer som fx Carlsberg og Lego, der genbrugte deres materialer af historiske hensyn, men nu er kommunerne også kommet med. Det historiske aspekt var også et tungtvejende argument for at man valgte at genbruge stenene i den nye Frederiksbjerg Skole, siger Claus Juul Nielsen.

Han tilføjer, at Aarhus og København er foregangskommuner og er de første offentlige instanser, der benytter brugte sten til nye byggerier. Alene til den nye Frederiksbjerg Skole er der brugt 400.000 gamle mursten, som primært stammer fra nedrivningen af den gamle skole på grunden.

Besøgende på Building Green kan opleve Frederiksbjerg Skole på tætteste hold, når Energisafari.dk arrangerer fagtur med afgang fra Centralværkstedet. Læs mere på Building Greens hjemmeside 

Fakta

Frederiksbjerg Skole stod færdig den 1. august 2016 og har plads til 900 elever.

Skolen er opført at sten fra den gamle skole, samt sten fra omkringliggende projekter, hvor stenene havde rette farve.

Skolen er tegnet af Henning Larsen Architects i samarbejde med GPP Arkitekter, Møller & Grønborg og Kari Moseng og opført af Hoffmann med Niras som rådgivende ingeniør.

Bygherre er Aarhus Kommune, der har haft Cowi, Pluskontoret, Schønherr og Learning Spaces som rådgivere.

Frederiksbjerg Skole er kåret som "Årets skolebyggeri 2016" af Nohrcon.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078