23948sdkhjf

Bjarke Ingels’ flydende studieboliger er i havn

Den første ”Urban Rigger” med flydende studieboliger er anløbet Københavns Havn, og det blev markeret mandag eftermiddag.

Urban Rigger version 1.0 ligger ved Halvandet på Refshaleøen og bliver til studieboliger for 12 personer i ni ombyggede, brugte containere med grønt gårdmiljø, badeplatform, kajakanløb, cykelparkering og fælles tagterrasse.

De ni containere er placeret i to etager på en 220 kvadratmeter stor betonponton, der indeholder teknikrum, 12 depotrum og et fuldautomatisk, fælles vaskeri.

- Det er studieboliger, ikke ungdomsboliger. Det er ikke til unge, der flytter hjemmefra, men udviklet og indrettet til studerende på videregående uddannelser. Unge, der vil noget med deres liv, som har holdninger til kloden og fremtiden, som vil være tæt på deres venner og bo i nærheden af deres uddannelsesinstitution. Altså bynært, forklarer Kim Loudrup, CEO i selskabet Urban Rigger, i en pressemeddelelse.

Et kæmpe markedspotentiale
Mens bygherrerne står i kø for at få lov til at bygge dyrt og attraktivt på kajen, er der masser af plads langs bolværkerne og ved floder og kanaler i de europæiske studiebyer, hvor behovet er størst, pointerer Kim Loudrup.

Han henviser til, at en opgørelse fra 2015 viser, at der mangler 20.000 studieboliger i Danmark. Og selv om man i mange byer bygger på livet løs, vil tallet være status quo, for tilgangen af studerende stiger tilsvarende.

- Og Danmark er kun nummer 21 på listen over lande i Europa med manglende studieboliger. I 2025 vil der i Europa være et uopfyldt behov på 4 millioner sengepladser, siger iværksætteren, som allerede har været kaldt til præsentation af idéen i flere lande.

”Den geniale container”
Kim Loudrup har altid været dybt fascineret af containeren, som han kalder for den mest optimerede infrastruktur på planeten.

- Her har man udtænkt et system, som er ens og anvendes på alle kontinenter. De er til rådighed over alt. Problemet opstår, når containeren ender sine dage. Afhængigt af de globale stålpriser bliver de enten smeltet om eller efterladt, fordi det er for dyrt at fragte dem retur. Beslutter man sig for at smelte containeren om, har man i alt brugt 8,5 megawatt på dens livscyklus. Så i stedet for recycling satser vi på upcycling. Altså fortsætte containerens liv på en ny måde. Det koster kun 450 kilowatt, og det sparer os for udledning af ca. 1.100 tons CO2 i forhold til at bygge en ny, traditionel bolig, siger Kim Loudrup.

Urban Rigger-projektet har foreløbig valgt at satse på syv europæiske markeder. Fra værftet i Polen, der producerer studieboligerne, kan alle markeder nås via vandvejen, og skulle der være en bro i vejen, er containerne monteret, så de kan klikkes af, mens forhindringen passeres.
- Da jeg præsenterede min idé for Bjarke Ingels, tog det ham mindre end fem minutter at komme helt inde i projektets dna, og han og BIG har tilført helt nye dimensioner, lyder det fra idémageren.

Sammen med et hold antropologer havde han på forhånd analyseret, hvordan nutidens studerende vil bo og hvilke krav, de stiller til deres bolig.

- Det er et sted, hvor de skal sove, lave mad og hvor der skal være plads til skrivebordsarbejde. Resten handler i høj grad om at bo i rammer, der giver et godt fællesskab. Nutidens og fremtidens studerende er meget optaget af at bo i små samfund – små communities.

Derfor er formen på Urban Riger også skabt efter Lego-princippet, så flere enheder kan placeres sammen i spændende formationer med fx fællesrum og caféer som ’små, flydende byer’.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094