23948sdkhjf

Historisk stor ejendomshandel kickstarter byudvikling

Ejendomsselskab køber det tidligere Århus Kommunehospital for over 800 millioner kroner. Planen er at udvikle 110.000 kvadratmeter campus-bydel.
Tirsdag blev der sat underskrifter på en historisk stor ejendomshandel i Aarhus.

Region Midtjylland har solgt hospitalsbygningerne på Nørrebrogade – det tidligere Århus Kommunehospital – til Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS) for 807,5 millioner kroner.

FEAS er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF), som siden sin etablering i 1987 har understøttet universitetets trinvise udvikling af campusområdet i Aarhus. Selskabet ejer i dag cirka 115.000 kvadratmeter på forskellige lokaliteter i Aarhus, heriblandt Nobelparken og adskillige bygninger i Katrinebjerg-området.

Fakta om Århus Kommunehospital

Det samlede bygningsareal inklusiv tunneller og kældre under jord udgør cirka 143.000 m².
Det samlede grundareal er 99.400 m².
Ejendommen er spredt på tre matrikler: Nørrebrogade 44, Peter Sabroes Gade 10-12 og Nørre Boulevard 5.
Hospitalet blev taget i brug første gang i 1893.
De første bygninger er tegnet af arkitekt Thomas Arboe, og efterfølgende af blandt andre arkitekterne C. F. Møller og Kay Fisker.
(Kilde: Region Midtjylland)
Med investeringen i det tidligere Århus Kommunehospital bliver porteføljen næsten fordoblet. Planen er at udvikle et helt nyt campusområde på 110.000 kvadratmeter i samarbejde med Aarhus Universitet.

- Vi har haft et rigtig godt forhandlingsforløb med regionen, og er meget tilfreds med den endelige købsaftale. FEAS er sat i verden for at understøtte udviklingen af Aarhus Universitets aktiviteter, og med denne handel har vi nu sikret universitetet en fantastisk ramme for det, udtaler formand for FEAS, Bent Müller, i en pressemeddelelse.

Samling og udvikling
Med købet får Aarhus Universitet mulighed for at samle og styrke en række af sine forskningsaktiviteter. Både gennem udvidelse af de eksisterende aktiviteter og gennem flytning af nogle af de aktiviteter, der nu er spredt på forskellige lokaliteter.

Men universitetet ser også store muligheder for udvikling af forsker- og studieboliger samt udvidet samarbejde med nye og etablerede virksomheder.

- Med overtagelsen får Aarhus Universitet unikke rammer for at udbygge og fastholde sin stærke position som en by-integreret campus. Det giver på lang sigt muligheder for at fortsætte udviklingen af et forsknings- og undervisningsmiljø af høj international klasse, siger rektor Brian Bech Nielsen.

I tråd med kommuneplan
Fra Aarhus Kommune bakker man fuldt op om salget, der er helt i tråd med kommuneplanen. Borgmester Jacob Bundsgaard er overbevist om, at de nye planer for området vil få afgørende betydning for byens udvikling. Han lægger ikke skjul på, at forventningerne er høje:

- Aarhus Universitet er en markant institution i Aarhus og en vigtig part i den store udvikling, byen undergår i de her år. Kampen om at tiltrække viden og talent er benhård, og de nye muligheder for universitetet vil styrke byens position som en af Nordens førende uddannelses- og forskningsbyer. Salget af Kommunehospitalet er således helt afgørende for byens vækst og udvikling.

Aarhus Universitet og FEAS skal nu i gang med at aftale de nærmere vilkår i forhold til udviklingsmuligheder, indflytningstakt og huslejebetaling. Når lejeaftalen er forhandlet på plads, skal aftalen først godkendes af universitetets bestyrelse og herefter af Folketingets finansudvalg.

Region Midtjylland har i forbindelse med aftalen ønsket at fortsætte som lejer i dele af ejendommen. Som minimum vil regionen leje 16.000 kvadratmeter i 4,5 år. Ifølge den seneste tidsplan for det nye hospitalsbyggeri i Skejby forventer Region Midtjylland at flytte de sidste aktiviteter ud af bygningerne på Nørrebrogade i maj 2019. Her overdrages bygningerne til FEAS.

Aftalen mellem regionen og FEAS skal godkendes endeligt på regionsrådsmødet i januar 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079