23948sdkhjf

Bolig+: ’Det reelle nul’ er nået

Danmarks første aktivt energiproducerende, energineutrale etageboliger har været 10 år undervejs og er nu klar til at blive vist frem.
I månedsvis har håndværkerne knoklet med at færdiggøre den nye beboelsesejendom på Søborg Hovedgade nord for København.

De sidste af de solceller, der skal producere strøm til beboerne, blev monteret i forrige weekend, og bebyggelsens ti lejligheder skal nu sættes til salg.

Ifølge arkitekt og projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania Byg er der tale om Danmarks første reelt energineutrale boligejendom, fordi Bolig+, i modsætning til tidligere projekter, også medregner den strøm, som de kommende beboere trækker ud af stikkontakterne:

10 år fra idé til byggeri

Vejen til ’det reelle nul’ har været lang med masser af bump undervejs.

Idéen til konceptet opstod tilbage i 2005 – i forbindelse med EnergyCamp05 – og det videre arbejde inddrog en bred kreds af byggeriets parter.

En storstilet projektkonkurrence blev afholdt i 2009, men på grund af finanskrisen måtte A. Enggaard og Realdania Byg droppe at opføre det ambitiøse boligbyggeri i ti etager på Aalborgs nordlige havnefront.

I samarbejde med Arkitema fra konkurrencens vinderteam valgte Realdania Byg at forsøge sig med et projekt i mindre skala. Samtidig inddrog man allerede fra begyndelsen ingeniører fra Moe for at sikre, at selv de allerførste arkitektskitser blev fulgt tæt af ingeniørmæssige overvejelser. Det betyder, at den viden, der er til rådighed, når beslutninger lægges fast, er væsentligt højere end i en traditionel designproces.
- Energiforbrug er energiforbrug. Uanset om der er tale om vand, varme eller el. Vand og varme indgår i bygningsreglementet og er derfor underlagt en række krav. Det er elforbruget ikke. Men i det samlede miljøregnskab giver det ikke mening at skelne. Jordkloden læser ikke bygningsreglementet. Bolig+ er et bud på at ramme det reelle nul – ikke et nul bestemt af et reglement, siger han.

Ikke raketvidenskab
Ambitionen med Bolig+ er at vise, at det er muligt at skabe et reelt nulenergi-byggeri inden for rammerne af en ’normal’ anlægsøkonomi. Den ambition ser ud til at være indfriet. Ifølge Jørgen Søndermark er det lykkedes at bygge et hus i energimæssig balance – inklusiv 1.700 kWh elektricitet pr. husstand – til en kvadratmeterpris på 14-15.000 kroner målt i rene byggeudgifter.

- Vi har leveret et byggeri, der er bedre end 2020-kravene – endda før vi satte solceller på – og det til en pris, der er lavere end et 2015-byggeri, siger Jørgen Søndermark.

Han erkender dog samtidig, at det har været nødvendigt at spare visse steder for at nå i mål:

- Det er ikke gratis at være ambitiøs. Vi har etableret et meget stort solcelleanlæg og installeret genvinding på det varme vand, og derfor er der også steder, hvor vi har været nødt til at spare. Det lægger vi heller ikke skjul på, siger Jørgen Søndermark.

Han peger på den nøgne og rå trappeopgang, de billige depotrum, betonlofterne og de almindelige HTH-køkkener som nogle af de områder, hvor der er valgt billigere løsninger.

- Vi har forsøgt at spare de steder, hvor vi mener, at man kan leve med det. Men erfaringen er også, at meget kommer i designet, og ved at man tænker sig om. Det er ikke raketvidenskab. Det handler langt hen ad vejen om at tage nogle løsninger, som findes i forvejen, og bringe dem sammen på en intelligent måde, siger Jørgen Søndermark.

Rådgiverne, Arkitema og Moe, arbejdet meget tæt sammen helt fra begyndelsen for at finde de smarteste løsninger, og entreprenøren, Dansk Boligbyg, har også været med fra de tidlige faser.

Eksperter på sidelinjen
Specialudviklede solcellepaneler på gavle, altaner og tag leverer energi nok til at dække forbruget af strøm til varme, brugsvand, ventilation og eventuelt køling. Via solceller produceres energi til bygningens øvrige forbrug og til husstandenes private elforbrug. I hvert fald på papiret.

For de kommende beboere skal stramme sig an for at holde sig inden for de 1.700 kWh til husholdning. Derfor har Bolig+-teamet arbejdet på at hjælpe dem til at bruge mindre strøm. Initiativerne omfatter både lavpraktiske løsninger som faciliteter til tørring af tøj til intelligent styring af stikkontakterne.

Når de nye beboere flytter ind, vil de, og huset som helhed, blive fulgt af en uafhængig styregruppe bestående af eksperter fra Teknologisk Institut og Statens Byggeforskningsinstitut, som i løbet af de næste to år skal måle på, om huset nu også lever op til det høje ambitionsniveau.

For at markere afslutningen på byggeriet inviterer Realdania Byg til åbent hus onsdag den 25. november i tidsrummet 13-17. Desuden er alle erfaringerne samlet i en publikation, som vil være tilgængelig for download via Realdania Bygs hjemmeside.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.251