23948sdkhjf

Aalborg Portland: Kovending koster 10 mio. kr.

Cementvirksomheden vil gentænke de planlagte investeringer, fordi NOx-afgiften alligevel ikke afskaffes.
Trods tidligere udmeldinger skrotter regeringen alligevel ikke den omstridte NOx-afgift. Det står klart efter dagens præsentation af næste års finanslov, som i stedet indeholder en reducering af afgiften fra 25 til 5 kr. pr. kg.

Læs også: Regeringen skrotter løfte om NOx-afgift

Den pludselig kovending vækker ærgrelse hos Aalborg Portland, som er en af de virksomheder, der betaler den højeste NOx-afgift hvert år.

- Vores holdning er, at det er et skridt i den rigtige retning. Men der skal heller ikke være nogen tvivl om, at vi havde håbet på noget mere i forhold til de udmeldinger, der kom op til finanslovsforhandlingerne, hvor det blev sagt, at afgiften ville blive fuldt udfaset, siger direktør Michael Lundgaard Thomsen til Building Supply.

Fakta: NOx-afgiften

Folketinget vedtog den 17. juni 2008 en lov, der pålægger en generel NOx-afgift på luftemissioner på 5 kr. pr. kg med virkning fra 1. januar 2010.

Under forhandlingerne til finansloven for 2012 blev afgiften femdoblet til et niveau på 25 kr. pr. kg. Fra 1. juli næste år reduceres afgifterne så igen til 5 kr. pr. kg. – dog med den tilføjelse, at bundfradraget for de store NOx-udledere fjernes.

Ifølge Skatteministeriet medfører nedsættelsen af NOx-afgiften et umiddelbart mindreprovenu på ca. 700 mio. kr. årligt, hvilket svarer til det godt det halve efter tilbageløb og adfærd.
Konkurrenceforvridende afgift
Aalborg Portland betaler i øjeblikket omkring 15 mio. kr. årligt i NOx-afgift. Men selv om afgiften på papiret reduceres til en femtedel, gælder det samme ikke for cementvirksomhedens betaling. Regeringen har nemlig sløjfet de store virksomheders bundfradrag for afgiften, og det betyder, at den kontante regning for Aalborg Portland beløber sig til 10 mio. kr. årligt, når reduktionen træder i kraft 1. juli 2016.

- Så vi står altså stadig tilbage med en dansk særafgift, som der ikke er nogen af de europæiske konkurrenter, der betaler. Vi vil principielt gerne betale både skat og afgifter, men det er forkert og ikke rimeligt, at der findes en specialafgift i Danmark, som giver os dårligere konkurrencevilkår, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Investeringsplaner skal revurderes
Han understreger, at en reduktion af NOx-afgiften er et skridt i den rigtige retning og erkender, at regeringens kovending formentlig skyldes ”det muliges kunst” med henvisning til de politiske forhandlinger bag finansloven.

Ikke desto mindre ærgrer Aalborg Portland-direktøren sig, for udsigten til en afskaffelse af NOx-afgiften gjorde, at cementvirksomheden nåede at tænke højt om de næste tre års vækstplaner og investeringer. Nu ser situationen pludselig anderledes ud.

- I første omgang bliver vi nødt til at revurdere de businesscases, der lå klar. Det er klart, at når vi bliver ramt af en afgift på 10 mio. kr. om året, så har vi det mindre at gøre med, konstaterer Michael Lundgaard Thomsen.

Han tilføjer, at Aalborg Portlands NOx-udledning i forvejen reguleres gennem et EU-direktiv efter principperne for Best Available Technique (BAT), hvorfor NOx-afgiften ikke virker regulerende for cementvirksomhedens udledning af kvælstofoxider.

NOx-udledning falder uden afgifter

Det er tvivlsomt, hvilken effekt afgifterne har haft på udledningen af NOx herhjemme. Den samlede NOx-udledning har nemlig været støt faldende siden 2003, hvilket var længe før, de første afgifter blev indført med virkning fra 2010.

I perioden fra 2003 til 2010 faldt NOx-udledningen således med 36 procent, mens udledningen er faldet yderligere 15 procent fra 2010 til 2013, hvor afgifterne først blev indført (2010) og siden femdoblet (2012).

Ser man isoleret på udledningen fra fabrikker har den også været faldende lige siden 2003. Ifølge de seneste tal fra 2013 udledte ”fabriksfremstilling og konstruktion” 12.455 ton, hvilket svarer til 10 procent af den samlede NOx-udledning herhjemme.

(Kilde: Ingeniøren)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109