BoligJob-ordningen bekæmper sort arbejde
Antallet af danskere, der får udført sort arbejde, er faldet siden BoligJob-ordningen blev indført i 2011, viser tal fra Danmarks Statistik.
Der bliver hvert år udført sort arbejde i Danmark for cirka 40 milliarder kroner. Men siden BoligJob-ordningen blev indført i 2011 og frem til 2013, faldt antallet af personer, der tilkendegav, at de havde fået udført sort arbejde, fra 268.000 til 158.000. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.
- Der er selvfølgelig flere årsager til faldet. BoligJob-ordningen kan ikke tage æren for det hele, men den har helt sikkert haft en indflydelse på, at tallet er faldet. Det er også den melding om et fald i efterspørgslen på sort arbejde, som vi får fra de mindre håndværksmestre rundt omkring i hele landet, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Michael Riff Alexandersen.
Kvitteringen bekæmper sort arbejde
Og at fradraget gør en forskel, når danskerne skal beslutte, om de vil bestille en håndværker med eller uden regning, bliver bekræftet af en spørgeskemaundersøgelse udført af YouGov for Dansk Byggeri i foråret 2015. Her svarer 21 procent af de danskere, som har brugt BoligJob-ordningen, at netop ordningen er årsagen til, at de har fået arbejdet udført hvidt i stedet for sort.
- Det gør alt andet lige det hvide arbejde mere attraktivt, når man kan trække 15.000 kroner per person i hustanden fra i skat. Og netop kravet om, at fradraget kun kan fås ved at have en kvittering på arbejdet, er med til at bekæmpe det sorte arbejde, siger Michael Riff Alexandersen og tilføjer:
- Næsten 600.000 danskere brugte sidste år ordningen, så det betyder i runde tal, at over 50.000 danskere ville have fået udført sort arbejde, hvis ikke det havde været for BoligJob-ordningen.
BoligJob-ordningen er netop blevet genindført af den nye Venstre-regering med støtte fra Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet.
Artiklen er en del af temaet BoligJob-ordning.