Dansk byggeri bedst i Europa til at inddrive betaling
Knap hver tredje danske bygge- og anlægsvirksomhed melder om indtægtstab og presset økonomi på grund af sene betalinger, viser en ny hvidbog fra Intrum Justitia.
Dansk byggeri klarer imidlertid skærene noget bedre end resten af Europa og har det laveste tab på dårlig gæld, nemlig 1,9 procent. Det er under det halve af det europæiske gennemsnit.
Dog melder knap hver tredje danske bygge- og anlægsvirksomhed om indtægtstab og presset økonomi på grund af sene betalinger, og 18 procent oplever det som en overlevelsestrussel. Hver fjerde rapporterer desuden, at likviditetsproblemer er en hindring for virksomhedens vækst, mens hver tiende af den grund ikke foretager nyansættelser. I Danmark er det blot 6 procent af byggevirksomhederne, som er nødt til at afskedige medarbejdere på grund forsinkede og udeblevne betalinger.
Danskerne hurtigst til at betale
Intrum Justitia spekulerer i, at den danske byggebranches relative velbefindende muligvis hænger sammen med kreditpolitikken. Således har danske byggevirksomheder de næstkorteste betalingsfrister i Europa, ligesom det også er i Danmark, at kunderne er næstkortest tid om rent faktisk at betale. Samlet set modtager branchen betaling for hele 83 procent af sine ydelser inden 30 dage, 10 procent yderligere betales inden for et par måneder, mens blot tre procent af byggebranchens tilgodehavender tager længere end 90 dage at inddrive.
Status på europæisk plan
På europæisk plan må branchen afskrive hele fire procent af sine tilgodehavender, og 65 procent af de adspurgte byggevirksomheder rapporterer da også om likviditetsproblemer forårsaget af sene og udeblevne betalinger. 64 procent af Europas bygge- og anlægsvirksomheder melder, at betalingssituationen forhindrer vækst, mens 53 procent ligefrem frygter for virksomhedens overlevelse. Hver anden europæiske byggevirksomhed ansætter ikke nye medarbejdere på grund af forsinkede betalinger, og for 39 procent betyder den pressede likviditet fyringer.
Intrum Justitias Industry White Paper afdækker europæernes betalingsadfærd inden for forskellige brancher og fortæller om erhvervslivets forventninger til betalingsevnen hos private forbrugere samt private og offentlige virksomheder. Industry White Paper er baseret på Intrum Justitias seneste EPI-undersøgelse med deltagelse af flere end 10.000 virksomhedsledere i 31 europæiske lande. Den første EPI industri White Paper blev publiceret i september 2008