23948sdkhjf

Nyt Ikea-varehus trykprøvet på otte timer

Jysk Trykprøvning A/S får flere og flere store opgaver ind, og for nylig stod virksomheden over for sin hidtil største trykprøvning – Ikeas nye varehus i Aarhus.
Mandag den 7. juli tog Jysk Trykprøvning hul på en opgave af de større i Aarhus, hvor klimaskærmen i byens nye 31.208 m² store Ikea-varehus skulle stå sin prøve op mod Lavenergi 2015-kravene. Virksomhedens energikonsulenter overtog bygningen klokken 20, og otte timer senere var de nødvendige data indsamlet.

- Til dato er det den største trykprøvning, vi har udført. Men i princippet er udfordringen den samme, som når vi har et parcelhus. Det er blot et spørgsmål om at have det rigtige udstyr og at koble flere blæsere sammen, fortæller Morten Kiil Poulsen, bygningsingeniør og energikonsulent i Jysk Trykprøvning, til Building Supply.

Fakta:
Trykprøvning, blowerdoortest eller tæthedsundersøgelse er forskellige ord for samme undersøgelse. Formålet er at kontrollere om gældende bygningsreglement (kap. 7.2. stk. 4) er overholdt. Testen udføres primært på nybyggeri og skal udføres efter en europæisk standard, DS/EN 13829.

Resultatet af trykprøvningen afdækker om de konstruktioner som skal være tætte, er tætnet tilstrækkeligt. Hvis ikke tætningen er tilstrækkelig vil der være stor risiko for udvikling af mug og svamp samt for tab af opvarmet luft. Testen sammenholdt med den rapport vi udarbejder dokumenterer derfor om dampspærren er udført korrekt iht. gældende lovgivning.

• Tæthedskravet i Bygningsreglementet 2010 er 1,5 l/s pr. m² opvarmet areal

• Tæthedskravet i for Lavenergi 2015 er 1,0 l/s pr. m² opvarmet areal

• Tæthedskravet i for Lavenergi 2020 er 0,5 l/s pr. m² opvarmet areal
Han støder ofte på både arkitekter og ingeniører, som ikke er klar over, at det sagtens kan lade sig gøre at teste så store arealer på én gang. Projektledere vælger derfor ofte at inddele bygningen for dernæst at få foretaget en række deltrykprøvninger. Men det er både dyrere og mindre præcist:

- Ved deltrykprøvning testes både på indervægge og klimaskærmen og ikke udelukkende på klimaskærmen, som er formålet med testen. Dermed bliver resultatet ikke repræsentativt for hele byggeriet, forklarer Morten Kiil Poulsen.

Et område i vækst
Trykprøvning er et relativt nyt fænomen, som blev relevant, da en stramning af bygningsreglementet i januar 2006 påbød bygherrer at dokumentere, at luftskiftet gennem utætheder i klimaskærmen ikke overstiger 1,5 l/s pr. m² opvarmet etageareal ved en trykprøvning med 50 Pa.

Jysk Trykprøvning blev etableret året efter og har overvejende arbejdet med trykprøvning og energimærkning af parcelhuse. De sidste par år er større byggeprojekter imidlertid begyndt at fylde mere i ordrebogen, og Morten Kiil Poulsen er ikke i tvivl om, at udviklingen fortsætter:

- Der bliver foretaget mange flere trykprøvninger i dag end i starten. I 2015 kommer et nyt bygningsreglement, og her skal 100 % af alle bygninger trykprøves til forskel fra i dag, hvor kommunerne er forpligtede til at udtrække 5 %. Derfor tyder alt på, at der i fremtiden kommer endnu mere fokus på det her område, vurderer Morten Kiil Poulsen.

Trykprøvningen af Ikea-varehuset blev gennemført ved hjælp af 11 sammenkoblede ventilatorer. Den store udfordring bestod i, at bygningen – med al sin automatik – var i drift under testforløbet. Samtidig er der rundt regnet 4 km gangsti i varehuset, så det tager lang tid at komme rundt.

Testen er udført som en del af ibrugtagningstilladelsen, og resultatet på 0,64l/s m² overholder kravet til Lavenergi 2015, som var stillet fra bygherres side.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.986