HusCompagniet: Fokusér på evner frem for nationalitet
Vi foretrækker at hyre de bedste håndværkere og har ikke noget problem med at ansætte en dygtig flisemurer fra eksempelvis Italien, lyder det fra HusCompagniets koncernchef.
Ifølge Børsen møder udspillet på forhånd kritik fra topcheferne i både Arla, Bestseller og Grundfos. Men også i byggeriet er der kritiske røster fremme i forhold til at forskelsbehandle medarbejdere ud fra national baggrund.
- Vi har langt overvejende danskere ansat, men jeg har virkelig ikke noget problem med at ansætte udlændinge. Når mine konkurrenter fokuserer på nationaliteten og siger, at de kun har danske håndværkere ansat, plejer jeg at henvise til vores score i kundernes tilfredshedsundersøgelser og sige, at jeg kun har de bedste håndværkere ansat, siger Steffen Baungaard, koncernchef i HusCompagniet, til Building Supply.
Udspil skaber også intern splid
Ifølge et lækket papir vil udspillet fra Venstre betyde, at folk fra blandt andet Norden, EU, USA og Canada skal have et job med en løn på 200.000 kr. om året for at lette adgangen til Danmark, mens borgere fra andre lande skal have sikret en indkomst på 400.000 kr. årligt for at opnå en lempeligere adgang.
Steffen Baungaard understreger, at han ikke specifikt forholder sig til udspillet fra Venstre. Men han mener grundlæggende, at det er en forfejlet opfattelse, hvis man tror, at erhvervsmæssige kompetencer og nationalitet altid er tæt forbundet.
- Det eneste sted, hvor man reelt kan måle danskernes evne mod andre nationaliteter, er ved sportsstævner. Jeg ved ikke, hvor mange danske verdensmestre vi har, men det er vist ikke så mange. Så hvorfor skulle vores håndværkere, vores politikere og vores hospitalsvæsen være så meget bedre end alle andre steder? Hvordan får vi det bedste sundhedsvæsen og de bedste skoler, hvis vi kun bruger de danske læger og de danske lærere? Jeg mener: hvad er sandsynligheden for, at de alle sammen er bedre end læger og lærere fra udlandet?, spørger HusCompagniets koncernchef retorisk.
Også internt i Venstre har udspillet vakt splid, idet profiler som Jens Rohde, Birthe Rønn Hornbech og Eyvind Vesselbo har været ude og undsige forslaget, som opstod på baggrund af en kronik fra partiets politiske ordfører, Inger Støjberg.