23948sdkhjf

Teglværkernes succes afhænger af arkitekternes velvilje

De danske teglværker skal gøre sig populære hos alverdens arkitekter, hvis salget af mursten skal suppleres af andet end en stigning i det private boligbyggeri.
De danske teglværker har fortsat svært ved at tjene penge, viser en nylig brancheanalyse fra Building Supply.

Læs brancheanalysen:
Konkurser sætter teglbranchen under ekstra pres


Det skyldes blandt andet, at det private boligbyggeri herhjemme er historisk lavt i øjeblikket samt at mursten er udfordret af alternative byggematerialer, når der endelig opføres bygninger. Det fortæller Keld Egholm, der er uddannet murer og bygningsingeniør med en fortid som konsulent og afdelingsleder hos Teknologisk Institut.

- Der er kommet en trend med industribyggeri, som indeholder meget glas, eller en trend med stilrene huse med glatpudsede facader. Teglbranchen er derfor oppe mod nogle konkurrenceparametre, som altid har været der, men som forstærkes af, at man finder nye materialer, siger Keld Egholm, som i dag driver et rådgivende ingeniørfirma med speciale inden for murede konstruktioner og tegltage.

Direktør: Mursten har unikke fordele

Thomas Piper, der er direktør for Randers Tegl, mener, at de danske teglværker skal blive bedre til at sælge historien om, at mursten bare er det bedste byggemateriale på sigt.

- Trenden er, at der er stor fokus på opførselsprisen og anlægssummen. Mange glemmer, efter vores mening, at skele til vedligeholdelsesudgifterne over 10, 20 eller 30 år og byggeriernes gensalgsværdi på sigt. Disse parametre er områder, hvor mursten står stærkt. Det prøver vi at forklare og få på dagsordenen, men det føles, som om vi ofte taler for døve øren – også hos det offentlige som, har et utroligt fokus på anlægssummen. En lidt højere anlægssum bør efter vores mening vurderes ud fra en levetidsbetragtning, og her har mursten unikke fordele, siger Thomas Piper.

Han tillader sig dog at se lyst på de kommende år ud fra en filosofi om, at kvalitet altid vinder i det lange løb.

- Mange af de fordele, vi har ved at bygge i tegl, er tidløse og vender forhåbentligt tilbage, siger direktøren.
Højhusene er en udfordring
Keld Egholm mener af samme grund, at arkitekterne sidder med en af de mest universelle nøgler til fremtidig vækst hos de danske teglværker.

- Arkitekterne er en stor del i det spil. Det er i sidste ende dem, der skal falde for de mursten, de ser. Teglværkernes sælgeres vigtigste opgave er nok at komme ud til arkitekterne og vise, hvad de kan. Det er dem, der i sidst instans kan sælge produkter, konstaterer han.

Tommy Bisgaard er direktør for Kalk- og Teglværksforeningen af 1893 under DI. Han genkender billedet af arkitekterne som en vigtig gruppe, der i øjeblikket kigger mere interesseret på andre byggematerialer end mursten.

- Vi har lavet nogle gennemgående undersøgelser, som viser, at 56 procent af de adspurgte entreprenører i Sverige ville bygge et hus i tegl, hvis det var til dem selv. Men vi har en udfordring i form af højhuse. Arkitekter synes, det er spændende at bygge i beton, aluminium og glas og alt muligt andet, så der kan mursten godt komme under pres, konstaterer branchedirektøren.

Inspirerende magasin og deltagelse på messe
Et af de teglværker, som har fuld fokus på arkitekterne, er Petersen Tegl. Ifølge økonomidirektør Poul Kjeldsen henter virksomheden i dag omkring 70 procent af omsætningen ved eksport, som foregår i 34 forskellige lande.

En af indgangsvinklerne er arkitekterne, som forsøges påvirket indirekte.

- Vi udgiver vores Petersen-magasin på tre forskellige sprog i 100.000 eksemplarer, som sendes til arkitekter fra hele den store verden. Det er ikke et salgsblad som sådan, men er mere tænkt som faglitteratur og generel inspiration, siger Poul Kjeldsen.

Læs brancheanalysen:
Konkurser sætter teglbranchen under ekstra pres


Han nævner endvidere sidste måneds deltagelse på den internationale arkitekturbiennale i Venedig som en anden måde at møde de indflydelsesrige arkitekter på. Et andet eksempel kommer fra Strøjer Tegl, hvor teglværksejer Jørgen Strøjer også oplever udfordringen med arkitekterne.

- Jeg har netop været i Japan med nogle af Danmarks vigtigste arkitekter, og her prøvede jeg ihærdigt at få dem til at forstå, at tegl altså ikke er det værste i verden. De synes, at mursten er bøvlede og tidskrævende sammenlignet med en elementfabrik, der kan producere elementerne selv og sætte dem op i en bestemt uge. Men de har ikke fravalgt tegl, slet ikke, siger han.

Og når det kommer til hr. og fru Danmark, behøver teglværkerne heller ikke at gøre sig de store bekymringer. Spørger man Tommy Bisgaard fra Kalk- og Teglværksforeningen, er mursten nemlig fortsat et hit.

- De store typehusfirmaer har prøvet at flirte med træ, men det er ikke blevet den store succes, for danskerne foretrækker mursten. De ved, at der aldrig er problemer med mursten, som også kræver et minimalt vedligehold, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.952