23948sdkhjf

Danske arkitekter skal fremtidssikre New York

Bjarke Ingels Group (BIG) er blandt vinderne i international konkurrence om at sikre Manhattan mod klimaforandringer. Projektet har en samlet ramme på 920 mio. dollar.
Bolig- og byudviklingsminister Shaun Donovan, borgmester Bill de Blasio, guvernør Andrew Cuomo, senator Charles Schumer og Zia Khan fra Rockfeller Foundation løftede mandag sløret for seks vinderprojekter i en stor international konkurrence om nye klimatilpasningsprojekter i New York. Blandt vinderne er danske BIG med forslaget ”Big U”, der er udviklet i samarbejde med hollandske One Architecture.

Konkurrencen blev søsat af indsatsgruppen Rebuild by Design, i kølvandet på Hurricane Sandys ødelæggelser i regionen i 2013. 10 multidisciplinære hold ud af i alt 148 ansøgere har gennem det seneste år udviklet strategier til hvordan de amerikanske kystbyer skal tilpasse sig en fremtid hvor klimaforandringer og højere temperaturer vil skabe store omvæltninger.

”Big U” kombinerer den lokale håndtering af regnvand og oversvømmelser i Lower Manhattan med byudvikling og etablering af rekreative værdier og nye aktive steder, hvor borgere kan mødes. Projektet dækker cirka 16 km kyststrækning, der løber fra West 57th Street, over The Battery og videre til East 42nd Street. Projektet skal udvikles ud fra tre principper, som alle har til hensigt at beskytte det udsatte byområde mod oversvømmelser og samtidig skabe større social sammenhængskraft i bydelen.

- The Big U er et eksempel på, hvad vi kalder ’social infrastruktur’. Den nyligt opførte bypark i New York, ”the High Line”, viser hvordan en nedlagt jernbanestrækning kan bliver omdannet til et nyt byrum og landskab. Med Big U ønskede vi at udvikle en ny type infrastruktur for Manhattan, som ikke skaber en opdeling mellem byen og havnen, men i stedet tilbyder en perlerække af sociale og miljømæssige faciliteter skræddersyet til lokalområderne og som samtidig beskytter mod oversvømmelser. Kyststrækningen i Lower Manhattan bliver ikke bare sikret, men også mere tilgængelig og indbydende for byens borgere, forklarer BIG-grundlægger Bjarke Ingels.

Tegnestuens forslag er udviklet i tæt samarbejde med lokalbefolkningen, på tværs af offentlige og private stakeholders, samt beslutningstagere på by- og landsplan. Den første fase består af et voldanlæg, der fungerer som et dige mod forhøjet vandstand og stormflod, samt et bro-system der tillader direkte adgang til nærliggende parkområder og i sig selv vil danne nye, uformelle møde og rekreationssteder.

Projektet får tildelt 335 mio. USD til realisering inden for en samlet ramme på 920 mio. USD.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109