23948sdkhjf

Nedrivningsvirksomheder fusionerer sig til mere pondus

Fire af de største nedrivningsvirksomheder i Danmark er blevet til to inden for få uger. Tendensen er et modsvar til stigende miljøkrav.
Antallet af store nedrivningsvirksomheder i Danmark er faldet i løbet af de sidste par uger. Sidst i marts overtog G. Tscherning A/ S det fulde ejerskab af Brandis A/ S, og i starten af april kom så nyheden om, at Kingo Karlsen A/ S opkøber Per Mortensen Nedrivning ApS.

Læs også: To store nedrivningsfirmaer fusioner

Ud over de forretningsmæssige fordele skal fusionerne ses som en direkte reaktion på den stigende mængde af krav, myndighederne stiller til virksomhedernes håndtering af miljøsager.

- Vi får mere erfaring med miljøsanering og indvending rydning ind i firmaet. Samtidig kunne Anya Mortensen fra Per Mortensen Nedrivning se en fordel i, at de kommer ind i en større organisation, hvor vi har den ekspertise på funktionærsiden, der skal til for at kunne gebærde sig. Det gælder alt fra papirarbejde til deklarationer, for der er utrolig meget administrativt arbejde i forbindelse med nedrivning, siger regionschef Jørn Bak fra Kingo Karlsen om begrundelsen for opkøbet af kollegaen.

Arbejder hårdt på stigende anseelse
Han blev selv en del af Kingo Karlsen A/S i 1999, da tredje generation i familien, Thomas Kingo Karlsen, overtog det fulde ejerskab og gennemførte et generationsskifte. Jørn Bak har derfor siddet med på første række i løbet af en årrække, som har budt på store forandringer for nedrivningsvirksomhederne.

- Meget har ændret sig i de 15 år, jeg har været en del af branchen. Efter asbesten rullede sagerne med bly, PCB og kviksølv. Det betyder, at der stilles krav om en vis stabsfunktion, som sidder derhjemme og holder styr på alt det administrative, siger Jørn Bak, som også mærker ændringerne på landets byggepladser, hvor nedriverne er steget i anseelse fra at være barske bisser til at være kompetencebærende partnere.

- Vi arbejder hårdt på at stige i anseelse. For 30-35 år siden var jeg selv tagdækker, og det var for manges vedkommende en flok barylere med blandet baggrund. Men så kom der en uddannelse inden for området, hvorefter tagdækkere steg i graderne. Og i dag er ingen jo i tvivl om, at tagdækkere er et fag for sig. Den samme udvikling sker for nedriverne i dag, for området er efterhånden blevet så komplekst, at en almindelig entreprenør ikke længere kan håndtere det, konstaterer Jørn Bak.

Brancheanalyse: Nedriverne glæder sig over fyldte ordrebøger

Som eksempel fremhæver han den opgave, Kingo Karlsen i øjeblikket udfører på Rigshospitalet med rensning af 100.000 kvadratmeter og nedbrydning af 32.000 kvadratmeter. Med en hovedentreprise på 53 mio. kr. og ekstremt hårde krav til udførelsen hører den til i den absolutte Superliga inden for nedrivning.

Det er især den indvendige fjernelse af blymaling og PCB i malingen, der stiller store krav til løsningen af opgaven.

- Det er en af de opgaver, der virkelig bliver fulgt til dørs, og alt er renset efter alle forskrifter. Vi har blandt andet fået konstrueret nogle specielle sugere til opgaven, som kan rense for PCB med nogle særligt store kulfiltre, siger Jørn Bak om arbejdet, som forventes at stå færdigt næste år.


Det samlede overblik over nedrivningsbranchens bruttofortjeneste viser en forbedring på 14 procent i 2013 i forhold til 2012. Forbedringen er fordelt ud over segmentets otte virksomhed, hvoraf kun LH Hockerup og Weisleder Nedrivning er gået tilbage i seneste regnskabsperiode.

Fire virksomheder, G. Tscherning, Kingo Karlsen, P. Olesen og Sønner samt Søndergaard Nedrivning, fremviser markant fremgang i seneste regnskabsperiode, mens Entreprenør Preben Hockerup og J. Jensen begge har øget bruttofortjenesten marginalt. (CAB)

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081