Ny autorisationslov: Lovord og hård kritik
Reaktionerne på den nye autorisationslov, som et flertal af Folketingets partier netop har vedtaget, spænder fra undren og skarp kritik til rosende ord.
Ændringerne i loven, der blandt andet omfatter en meget debatteret ordning med delautorisation, har ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet som mål at øge konkurrencen på markedet og mindste de administrative byrder.
Læs mere: Ny autorisationslov indfører delautorisation
Reaktionerne på loven er ligesom i den langvarige, forudgående debat både meget skarpe og meget delte.
DS Håndværk & industri: Det er ikke i orden
Både selve loven og processen omkring dens tilblivelse og vedtagelse får hårde ord med på vejen fra DS Håndværk & Industri.
- I DS Håndværk & Industri har vi hele tiden været både forundrede og stærkt bekymrede for lovforslaget. Vi er stærkt bekymrede for sikkerheden, og vi er bekymrede for reducering af kompetenceniveauet på installatørområdet via delautorisationer. Både privat- og erhvervskunder vil fremover få dårligere rådgivning og derfor også et langt svagere grundlag at træffe beslutninger på. Det samlede kompetenceniveau i branchen vil falde, og vi vil tabe international konkurrencekraft. Forslaget skulle i stedet have været vendt om og stillet skarpere krav om endnu mere kompetence i installatørbranchen. Det ville have givet mening og været en god fremtidssikring af vores position på energi- og miljøområdet, lyder det i en kommentar fra direktør for DS Håndværk & Industri Jani Lykke Methmann.
Jani Lykke Methmann understreger også, at hun føler, at organisationens indsigelser i forhold til loven er blevet overhørt. Derfor disse ord til loven og processen Det er bare ikke i orden.
Forbund: Ikke lyttet til velbegrundede indvendinger
Oplevelsen af, at indvendinger og kommentarer til lovforslaget er blevet overhørt, giver Dansk El-Forbund også udtryk for i deres kommentar til loven.
- Af hensyn til nogle fiktive og udokumenterede forventninger om besparelser vil man nu lade murere eller andre, der har taget et lille kursus, udføre el-arbejde. Det svarer til at sige, at tandlægen da lige så godt lige kan kigge på halsbetændelsen, hvis man alligevel sidder i stolen. Der er altså en grund til, at en elektriker har en lang faglig uddannelse bag sig, siger en rasende forbundsformand i Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen.
Blik- og Rørarbejderforbundet udtrykker den samme undren over loven og fremhæver tillige, at man ikke mener forbrugerne vinder noget ved, det forbundsformand Max Meyer i sin kommentar til autorisationsloven kalder udokumenterede forventninger om besparelser.
Fuld opbakning til den nye autorisationslov
Omvendt positivt stemt er organisationerne Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Danske Metal og DI, som giver sin fulde støtte til den nye lov.
I en fælles meddelelse lyder vurderingen, at indførelsen af delautorisationer på el- og vvs-området vil give flere virksomheder adgang til at udføre autorisationsbelagt arbejde, hvorved der kan opstå nye markeder med øget produktivitet og større konkurrence til følge.
- Med moderniseringen åbnes der for, at integrerede løsninger kan introduceres til markedet med større lethed og ad flere kanaler end i dag. Vi anser det for en væsentlig gevinst, siger underdirektør Elly Kjems Hove fra DI.
Organisationerne understreger dog, at den høje sikkerhed på området stadig skal være i top.
Loven forventes vedtaget senest medio april og træder i kraft den 2. juni i år.