23948sdkhjf

Nye standarder for fremtidens hospital

Hvordan skaber man fremtidens hospital – med plads til nyfortolkning? For Nyt Hospital Nordsjælland har kodeordene været at tilstræbe den bedste løsning både i funktion, arkitektur og bæredygtighed præsenteret i et åbent og ambitiøst konkurrenceprogram.
Syv forslag har deltaget i projektkonkurrencen om at blive Nordsjællands nye akuthospital, og tre meget forskellige bud på fremtidens hospital er nu videre i finalen.

Den endelige vinder kåres medio april og får ansvaret for at videreudvikle udformningen af det nye hospitals fysiske rammer.

Forud for konkurrencen har en lang og fokuseret proces sikret det bedste fundament til det nye, ambitiøse byggeri. Blandt andet har der været trukket på best-practice analyser med særligt fokus på next-practice - og ikke mindst et ønske om at involvere konkurrencedeltagerne endnu mere end sædvanligt.

Plads til fortolkning
- At tegne et nyt hospital er en utrolig kompleks opgave. Formgivning og funktionalitet skal gå op i en højere enhed og for at få de bedste svar, skal opgaven være helt klar. Derfor er der lagt mange kræfter i konkurrenceprogrammet, siger projektdirektør Henrik Schødts.

FAKTA
Byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland er en del af et statsligt kvalitetfondsprojekt. Målet er højere kvalitet, sammenhæng, lighed, tryghed, hurtigere udredning og behandling for alle patienter.

Byggeriet forventes påbegyndt i 2017 og er budgetteret til 3,8 mia. kr. (09 priser). Det nye hospital skal stå klar ved udgangen af 2020. Det samlede areal er på 124.000 kvm.

I perioden 20.-30. januar kan de tre vindende projektforslag ses i en plancheudstilling i Dansk Arkitektur Center.

>> Læs mere om udstillingen "Setting New Standards" her
Målet var nemlig, at konkurrenceprogrammet skulle inspirere og involvere mere end det skulle diktere - det skulle være et blankt lærred åben for fortolkning.

Resultatet blev et konkurrenceprogram præsenteret under overskriften " This is it - your blank canvas ". Målet var at vise, at selvom der er begrænsninger og faste forudsætninger, som ikke kan overskrides, var der stadig et væld af muligheder, som gav deltagerne plads til fortolkning. Og de syv meget forskellige bud fra de syv prækvalificerede teams viste netop nye fortolkninger af, hvordan fremtidens hospital også kan se ud.

- De tilbagemeldinger, vi har fået på programmet, har gået på, at det var meget ambitiøst, klart skrevet og let at forstå. Vi har brugt meget tid og forklaring på at beskrive opgaven så inspirerende og tydeligt, at de deltagende teams kunne forstå tankerne bag. Blandt andet var det vigtigt for os, at det skinnede igennem, at mennesket var i centrum, siger Henrik Schødts.

Flere bygherrer i lande som Norge og Luxembourg har efterfølgende udvist stor interesse for konkurrenceprogrammet og de ideer, der udspringer herfra.

Baseret på analyser
Forud for udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet lå grundige analyser af tidligere gennemførte projektkonkurrencer om hospitaler. Det gav gode input til afgrænsning og detaljeringsniveau. Nogle af konklusionerne gik blandt andet på, at arkitekturen generelt var prioriteret lavt, og at det var de samme rådgivere og teams, der deltog i alle konkurrencerne.

- Derudover fik vi tilbagemeldinger om, at bygherre generelt krævede for meget i konkurrencerne. Der bliver ofte spurgt til en masse, der egentlig ikke er brug for i bedømmelsen, hvilket bare fordyrer løsningerne. Der er også eksempler på, at konkurrenceprogrammerne er for detaljerede i deres krav, hvilket mindsker rummet for fortolkning og dermed reducerer løsningsmulighederne. Derfor valgte vi, at vores konkurrenceprogram skulle være mere åbent og med færrest mulige bindinger, siger Henrik Schødts, som af samme grund har valgt, at byggeprogrammet først skal udarbejdes, når der er udpeget en vinder.

Meget andet end materialevalg og bygninger
På tærsklen til byggeriets tredje fase – byggeprogrammet – er det helt afgørende at holde den kurs, der blev lagt allerede fra begyndelsen. Ved at fastholde at det nye hospital er meget andet end materialevalg og bygninger, skal der i den kommende tid udvikles og konkretiseres nye tiltag, der kan tilgodese det nye hospitals kommende brugere og dermed også hospitalets funktionalitet.

Gennem de sidste år har Nyt Hospital Nordsjælland samarbejdet og idéudvekslet med virksomheder, institutioner, innovatorer m.fl. fra Google og Toyota til en lille sengevaskevirksomhed på Fyn for at forberede projektorganisationen på at stille krav og udfordre vanlig forestillinger, om hvad et hospital er – og skal være.

Vinderen af projektkonkurrencen vil blive Nyt Hospital Nordsjællands totalrådgiver og skal sammen med projektorganisationen lade sig udfordre af forventningerne til fremtiden og de muligheder, det giver. Og det er ikke en let opgave. Målet og ambitionerne er dog klar: Nyt Hospital Nordsjælland skal åbne i 2020 som et af verdens mest moderne og smukke hospitaler og være det referenceværk,som ikke findes i hospitalssektoren i dag – til inspiration for hele verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.164