23948sdkhjf

Store entreprenører ønsker fokus på totaløkonomi

Konkurserne i byggebranchen skyldes et overdrevet fokus på at konkurrenceudsætte nybyggeri, lyder kritikken fra to af teknikentreprenørbranchens sværvægtere.
Tankegangen bag især offentligt nybyggeri skal revideres totalt, så det ensidige fokus på anlægspriser afløses af et blik for byggeriets totaløkonomi.

Sådan lyder budskabet samstemmende fra brancheorganisationen Tekniq samt to af sværvægterne fra teknikentreprenørbranchen.

- Vi forventer, at det bliver et fokuspunkt, når regeringen laver en revideret byggepolitisk strategi. Der er alt for mange eksempler på, at offentlige bygherrer stirrer sig blinde på anlægssummen i stedet for at se på totaløkonomien. Dermed får de i sidste ende ikke den vare, der er mest optimal for dem selv, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Han arbejder på alle plan for at påvirke politikere samt øvrige interessenter og beslutningstagere til at skifte holdning. Budskabet om mere fokus på totaløkonomi møder ”en vis forståelse”, siger Niels Jørgen Hansen, som dog samtidig peger på, at en ændring kræver, at mange gamle vaner skal ændres.

Konkurserne beviser overdrevet prisfokus
Samme toner lyder fra de aktører i branchen, som dagligt står med fødderne placeret på landets byggepladser. Ifølge Allan Jørgensen, koncerndirektør i Kemp & Lauritzen, er byggeriet måske ligefrem på vej til at blive delt i to.

- Vi har nogle sager, hvor man byder ud på ren pris i anlægssummer. På det område virker det ikke som om, der er sket så meget. Men der er også et stigende marked i OPP-samarbejde, hvor man sætter en tyk streg under, at man tænker totaløkonomi også 20-30 år frem i tiden. På samme måde ser man mere interesse for ESCO, og på den måde er markedet delt i nogle områder, der ser spændende, og nogle andre, hvor man bare tror, at man får den bedste pris ved at konkurrenceudsætte et byggeri, siger Allan Jørgensen.

Han advarer mod at anse totaløkonomi for at være en forbigående dille eller en undskyldning for, at entreprenørerne kan hæve prisen. Tværtimod er et øget fokus på totaløkonomi en nødvendighed, hvis byggebranchen som helhed skal klare sig.

- Jeg mener, at konkurserne i branchen viser, at man er gået for vidt i forhold til at konkurrenceudsætte. Når det bare handler om pris, pris, pris, så ender aktørerne med at underbyde hinanden til et niveau, hvor det ikke er sundt, pointerer Allan Jørgensen.

Dyrere at bygge, billigere at drive
Han er dermed fuldt på linje med en af de store kollegaer i branchen. Hos Wicotec Kirkebjerg mener adm. direktør Bjørn H. Krarup, at der skal ændres grundlæggende ved den måde, der tænkes nybyggeri på i det offentlige, hvis totaløkonomien skal i fokus.

- Der skal laves nye kalkuler og regnestykker, for når de bygger så billigt, som de gør i dag, så får de også en dårligere driftsøkonomi, hvor udgifterne til vedligehold er langt højere. Ved at indtænke totaløkonomien bliver det måske lidt dyrere at bygge huset, men meget billigere at drive det, siger han til Building Supply.

Budskabet er naturligvis også blevet leveret til politikerne, som i øjeblikket barsler med en ny strategi for det byggepolitiske område. Både Wicotec Kirkebjerg og Kemp & Lauritzen forsøger samtidig at gå forrest som gode eksempler ved at vise, hvordan totaløkonomi kan indtænkes i nyt byggeri.

Vil konkurrere på viden frem for pris
Og koncerndirektør Allan Jørgensen fra Kemp & Lauritzen lægger ikke skjul på, at et fortsat fokus alene på anlægssum kan betyde, at visse opgaver i længden ikke længere er interessante.

- Vi forsøger at vise den gode vej i form af OPP-modeller og ESCO-projekter, ligesom vi forsøger at råbe politikerne op. I yderst konsekvens kan vi også lade være med at byde på opgaverne. Det vil måske få nogle bygherrer til at overveje, om ren konkurrenceudsættelse er den rigtige måde at gøre tingene på, siger han.

Bjørn H. Krarup fra Wicotec Kirkebjerg er enig:

- Vi vil hellere konkurrere på viden og kompetencer, end vi vil konkurrere på den rå pris.

Building Supply varmer de kommende dage op til den byggepolitiske strategi, som klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard efter planen lancerer i foråret.

Første artikel i serien handlede om de mange regler inden for byggeområdet:
Junglen af regler skal trimmes

Kommentarer, forslag til emner og andet kan i den forbindelse sendes til redaktionen på mail.

Artiklen er en del af temaet Byggepolitisk strategi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.132