23948sdkhjf

Teknikentreprenørerne fusionerer sig til muskelstyrke

De seneste års bølge af opkøb og fusioner blandt teknikentreprenørerne kommer til at skylle videre ind i 2014, vurderer nøglepersoner fra branchen.
Building Supply satte tirsdag fokus på teknikentreprenørerne i Danmark med en brancheanalyse, som tog markedets fem største aktører under lup.

Brancheanalyse: Konkursernes efterskælv stiller nye krav til teknikentreprenørerne

Men allerede om et år kan virksomhederne på listen være helt eller delvist forandrede.

Sådan lyder budskabet fra flere centrale aktører i branchen, som forudser, at den bølge af fusioner og opkøb, der har ramt branchen de sidste par år, fortsat vil rulle i det nye år.

- Jeg tror, der kommer nogle nye aktører. Markedet befinder sig i en transformationsfase, og jeg tror ikke, vi kan sige, at vi er færdige med at samle kræfterne og konsolideres i branchen, hvor der er også er behov for at styrke nicherne, siger Allan Jørgensen, koncerndirektør i Kemp & Lauritzen, til Building Supply.

Han hentyder blandt andet til det opkøb, som Kemp & Lauritzen selv foretog tidligere på måneden, hvor Roskilde-virksomheden L.&C.-EL blev en del af koncernen, som dermed tilføjede cirka 25 medarbejdere med spidskompetencer inden for el-teknisk installation og automation.

Tidslinje: Opkøb og fusioner

Building Supply har her samlet et par af de mest toneangivende opkøb og fusioner blandt teknikentreprenørerne de sidste par år.

Maj 2011
Kemp & Lauritzen køber Glenco og får dermed tilført 500 nye medarbejdere og en omsætning på 650 mio. kr.

Juni 2012
Bravida-koncernen bliver solgt til den amerikanske kapitalfond Bain Capital. Sælger er den svenske kapitalfond Triton, der har ejet Bravida siden 2006.

Juli 2012
Wicotec A/S og Kirkebjerg A/S bliver til én stor teknikentreprenør under navnet Wicotec Kirkebjerg A/S

Februar 2013
El-chefen bliver en del af YIT.

Juli 2013
YIT-koncernen opsplittes i to, så Caverion Danmark A/S bliver en af Danmarks førende teknikentreprenør-, installations- og servicevirksomheder under den til lejligheden grundlagte Caverion-koncern, som samtidig børsnoteres.

December 2013
Kemp & Lauritzen overtager L.& C.-El i Roskilde med godt 25 medarbejdere med spidskompetencer inden for el-teknisk installation og automation.

De mellemstore får det svært
Samme melding kommer fra en af konkurrenterne i form af Wicotec Kirkebjerg A/S, der er resultatet af en fusion mellem Wicotec A/S og Kirkebjerg A/S i sommeren 2012.

- Jeg ved ikke, om der kommer lige så mange konsolideringer, som der har været de sidste par år, men vi har helt sikkert ikke set de sidste endnu. Man ser jo i mange andre lande, at de har en til fem store spillere i markedet og så en masse mindre aktører. Her tror jeg, at de mellemstore får det svært, og det kan måske få flere til at gå sammen, siger adm. direktør i Wicotec Kirkebjerg, Bjørn H. Krarup, til Building Supply.

Netop Wicotec Kirkebjerg kan med rette betegnes som den sjette af de største teknikentreprenører i Danmark, men da virksomhedens første regnskab ikke offentliggøres før i starten af det nye år, indgår de altså ikke i Building Supplys seneste brancheanalyse.

Kompleksitet stiller krav til kompetencer
På spørgsmålet om, hvorfor størrelse er så vigtig en faktor for teknikentreprenørerne, lyder svarene fra de to direktører også forholdsvis enslydende.

- Virksomhederne er nødt til at være store, for ellers kommer vi under den kritiske masse. Vi skal kunne tillade os at have kapacitetsomkostninger, for det koster ressourcer og kompetencer at have ingeniører gående. Samtidig så bliver de udbud, der har været, også større med sygehusbyggerier og så videre, siger Allan Jørgensen fra Kemp & Lauritzen.

Wicotec Kirkebjerg-direktør Bjørn H. Krarup supplerer:

- Det er helt afgørende, for opgaverne er så komplekse, og det går så stærkt i branchen, at hvis man ikke har kritisk masse i de områder, man arbejder inden for, så bliver det svært at rumme kompetencerne. Så virksomhederne skal søge mod størrelse enten gennem opkøb eller alliancer.

Den klare tale bliver dog en smule mere ulden, når spørgsmålet drejer sig om, hvorvidt henholdvis Kemp & Lauritzen eller Wicotec Kirkebjerg selv bliver en del af nye konsolideringer i det kommende år.

- Det er ikke sådan, at vi er aktivt søgende. Men hvis den helt rigtige mulighed står foran os, så vil jeg ikke afvise, at vi slår til igen, siger Bjørn H. Krarup.

Overskudsgraden falder hos teknikentreprenørerne

Teknikentreprenørerne har fået sværere ved at tjene penge og fremviser alle dårligere overskudsgrader i 2012 end de gjorde i 2008. Tendensen var elleres positiv i 2011, hvor fire ud af fem aktører efter to sløje år forbedrede deres overskudsgrader, mens Kemp & Lauritzen noterede sig et minimalt fald på 0,1 procent.

I 2012 forværrede alle med undtagelse Brøndum, der til gengæld har haft negative overskudsgrader siden 2010, på ny deres indtjening. Værst ser det ud for netop Brøndum med en negativ overskudsgrad på 2,5 procent og Caverion, der blandt andet på grund af et par tabsgivende projekter tabte 60 mio. kr. i 2012 og endte på en negativ overskudsgrad på minus 5,4 procent.

Kemp & Lauritzen har mere end halveret sin overskudsgrad siden 2008 og fremviste i 2012 en overskudsgrad på 2,1 procent, mens Bravida og Lindpro endte med overskudsgrader på henholdsvis 2,5 og 2,7 procent i 2012.

Overskudsgrad: (Resultat af primær drift/Nettoomsætning) * 100

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093