23948sdkhjf

Københavns Universitet åbner sig for Ørestad

2. etape af Københavns Universitets Søndre Campus er taget i brug. Med 5.500 studerende og ansatte er den oprindelige vision om Ørestad Nord som vidensby et skridt nærmere.
Det myldrer med studerende i forhallen til ’KUA2’, som det nye byggeri kaldes. Byggeriet slog dørene op for godt 5.500 studerende og ansatte i august/september i år.

Den nye universitetsbygning er en vigtig brik i en gammel plan for området. Allerede i 1996 blev konkurrencen om Københavns Universitets nye byggerier (KUA1 og KUA2) udskrevet, og i 2002 blev KUA1, der ligger omkring Universitetskanalen, taget i brug. I 2004 stod IT-Universitetet færdigt. DR Byen med det verdensberømte koncerthus åbnede i 2005, i 2006 blev Tietgenkollegiet og Bikuben Kollegiet taget i brug, og endelig blev Det Humanistiske Fakultetsbibliotek færdigt i 2008.

Alle disse byggerier ligger i en radius af få hundrede meter i kvarteret og var en del af den samme vision – Ørestad Nord som vidensby med fokus på kunst og kultur, medier og kommunikationsteknologi.

Gamle betonbygninger er væk
Flere hundredetusinde unge har haft deres daglige gang på Københavns Universitet Amager, siden de lavloftede og tidstypiske betonbygninger stod færdige i 1975. Nu er de gamle bygninger væk, og kun en fotoudstilling tilbage i forhallen til KUA2.

Den store forhal er universitetets hjerte. Hér ligger hovedindgangen, universitetets samlede receptionsareal, den akademiske boghandel og en rigtig café, som hurtigt er blevet et mødested for alle de studerende.

Det 39.000 m² store KUA2 er ligesom nabobygningen KUA1 opført med naturstenen travertin på facaden. KUA1 er tegnet af KHR Arkitekter, mens det nye KUA2 er tegnet af Arkitema. Samme arkitektfirma tegner også 3. etape – KUA3 som er under opførsel ved siden af.

Genbruger gamle betonkonstruktion
Faktisk er det gamle KUA fra halvfjerdserne i høj grad blevet genanvendt i det nye byggeri. Man har nemlig genbrugt den gamle betonkonstruktion – hvorpå man har tilføjet etager og ’vendt’ universitetet, så det ikke længere har hovedindgang mod Njalsgade og København men indad mod vidensbyen Ørestad Nord og det kommende Universitetstorv. Torvet vil stå færdig i sammenhæng med 3. KUA3 i 2016/2017.

Universitetstorvet bliver et væsentligt omdrejningspunkt for det færdige universitet og for hele kvarteret Ørestad Nord. Pladsen bliver dobbelt så stor som Københavns Rådhusplads, men området bliver opdelt i en række funktioner og vil byde på forskellige muligheder og oplevelser med mindre haveanlæg, en multiscene mv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203