23948sdkhjf

Forberedelsesfasen

I en ny artikelserie sætter Building Supply fokus på de juridiske aspekter i forbindelse med et generationsskifte i en virksomhed.
Dette er artikel nr. 1 i en serie på 4 artikler af advokat, partner Flemming Keller Hendriksen og advokat Morten Mark Østergaard vedrørende køb og salg af virksomheder og generationsskifte.
Denne artikel er skrevet af Morten Mark Østergaard, men du er velkommen til at kontakte os begge for uddybning.


1. Indledning
I enhver virksomhedsoverdragelse, uanset om dette sker igennem salg eller generationsskifte, er det afgørende, at sælger i god tid indleder sine forberedelser. Denne artikel fremhæver nogle af de punkter, du som sælger bør være særligt opmærksom på. Meget ofte planlægges overdragelse af en virksomhed flere år før selve overdragelsen effektueres. Dette gælder, uanset om overdragelsen sker i form af salg eller generationsskifte. I sidstnævnte tilfælde vil sælger ofte have en person, det være sig et familiemedlem eller en ansat i søgelyset, og sælger har måske endda løbende haft en dialog med denne om overtagelse af virksomheden. I disse tilfælde er det muligt at indrette virksomhedens drift og opbygning, således at den er lettere at overtage for de pågældende personer. Hvor erhververen af virksomheden ikke er kendt vil salgsforberedelserne bestå i mere generelle tiltag.

2. Personligt ejet virksomhed eller selskab
Salgsforberedelser bør også bestå i en overvejelse om valg af selskabsform. Er der behov for at omdanne virksomheden fra en personligt ejet virksomhed til et aktie- eller et anpartsselskab, - også kaldet kapitalselskaber?

Det afhænger naturligvis af en lang række konkrete faktorer, herunder også sælgers skattemæssige forhold. Kapitalselskabet giver mulighed for en løbende overdragelse af kapitalandele, således at sælger kan bevare et ejerskab, der langsomt udfases over tid.

I virksomheder, der ejer ophavs-, patent- eller designrettigheder kan det være en fordel at oprette et selvstændigt selskab, der ejer disse rettigheder og som via en royaltyaftale stiller rettighederne til rådighed for et produktionsselskab. Dette giver sælgeren mulighed for alene og overdrage produktionsselskabet men bevare rettighedsselskabet og fortsat oppebære royaltyindtægter.

3. Virksomhedens grundlæggende dokumenter
I tilfælde af at virksomheden drives i selskabsform, er det vigtigt, at selskabets dokumenter, herunder vedtægter, generalforsamlingsprotokollater, ejeraftaler m.v., er opdaterede og i overensstemmelse med lovgivningen. Herudover bør det overvejes, om der er forhold i vedtægterne som bør tilpasses i forhold til et eventuelt salg af virksomheden. Dette kan eksempelvis være forhold omkring tegningsregel, selskabets hjemsted m.v.

4. Virksomhedens aftaler
Alle virksomhedens aftaler, herunder leverandøraftaler, leasingaftaler, lejeaftaler o.s.v., bør gennemgås med henblik på at undersøge, om disse aftaler frit kan overdrages til en køber.

Ikke sjældent indeholder disse aftaler såkaldte ”change of control” klausuler, hvorefter aftalerne ikke blot kan overdrages til tredjemand uden leverandøren, leasinggiveren eller udlejerens samtykke. Dette kan få meget stor betydning i forhold til værdiansættelsen af virksomheden.

Tilsvarende gælder naturligvis for finansieringsforhold, herunder låneaftaler med pengeinstitutter, kreditter, garantistillelser m.v.

I mange selskaber er der indgået ejeraftale, hvor der er tale om flere ejere. Sådanne ejeraftaler er naturligvis også af stor betydning i forhold til en virksomhedsoverdragelse. Meget ofte indeholder ejeraftaler bestemmelser om forkøbsrettigheder m.v., som kan blive aktiveret i forbindelse med et salg eller et generationsskifte af virksomheden. Sådanne aftaler bør naturligvis gennemgås og vurderes på et tidligst stadie i forløbet.

5. Fast ejendom
Såfremt virksomheden ejer fast ejendom, må ejeren gøre sig overvejelser om, hvorvidt ejendommen skal følge med i en overdragelse, eller – som tilfældet ofte er – om ejeren beholder ejendommen i et selvstændigt selskab og udlejer denne til virksomheden efter overdragelsen. Dette kan gøre virksomheden billigere at køber for køber, og sælger opnår mulighed for at få en indirekte forrentning af købesummen gennem udlejningen af ejendommen.

6. Investeringer
Sælger bør naturligvis gøre sig overvejelser om, hvilke investeringer sælger ønsker at gøre sig i årene op til en overdragelse af virksomheden. Der er naturligvis altid tale om en balancegang, idet sælger må overveje, hvorvidt sælger opnår til fredsstillende forrentning af disse investeringer, og på den anden side om manglende investeringer kan få virksomheden til at falde i værdi i forhold til et eventuelt salg.

7. Garantier mv.
Entreprenørvirksomheder påtager sig ofte forpligtelser i henhold til AB 92 og ABT 93 om et- og femårs gennemgang af entrepriserne. Ligeledes har produktionsvirksomheder meget ofte et garantiansvar, som løber i flere år efter levering af produktet. Tilsvarende kan IT-virksomheder have påtaget sig serviceforpligtelser m.v. i årene efter levering.

Alle sådanne forpligtelser er naturligvis relevante i forhold til en køber af virksomheden. Det er afgørende, at sælger har fuldstændig styr på, hvilke forpligtelser sælger har påtaget sig, og hvornår disse ophører.

8. Selskabsform
Både i forhold til salg og generationsskifte kan det have stor betydning, hvilken selskabsform virksomheden drives i. Kapitalselskaberne, herunder aktie- og anpartsselskaber giver nogle særlige muligheder for successiv overdragelse af virksomheden, idet sælger kan overdrage ejerandelene i portioner over en årrække, hvorved ejerskabet langsomt overgår til køber. Denne fremgangsmåde ses ofte anvendt i virksomheder, hvor den tidligere ejer har en afgørende betydning, enten i form af viden eller kontakt til kunder m.v.

Artikelserien består af fire artikler, som bringes de kommende onsdage. I den anden artikel belyser vi virksomhedsoverdragelsen ved salg til en på forhånd udset køber, i tredje artikel beskriver vi nogle muligheder, hvis man har flere mulige købere i sigte, og i fjerde artikel ser vi overdragelsen fra købers side.

Erfaringer med generationsskifte?
Redaktionen hører gerne fra dig, hvis du har gode eller dårlige erfaringer i forbindelse med et generationsskifte, som du ønsker at fortælle mere om. Kontakt os på denne e-mail.

Artiklen er en del af temaet Generationsskifte.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111