23948sdkhjf

Ny fond vil redde bevaringsværdige bygninger

I dag lancerer det almennyttige selskab Danmarks Kulturarv arbejdet hen imod Danmarks Kulturarvsfond, hvis formål er at redde bevaringsværdige bygninger

Det er ikke tilfældigt, at det lige præcis er i dag, at det almennyttige selskab Danmarks Kulturarv påbegynder arbejdet med stiftelsen af en ny national fond, Danmarks Kulturarvsfond. 

I dag er det nemlig den internationale Verdensarvsdag, og ambitionen med den nye fond er, at "bidrage til at varetage bygningskulturens interesser herhjemme". 

- Det står om nogensinde klart, hvor vigtig vores historiske bygningskulturarv er. Jeg tror alle danskere blev berørt i forbindelse med branden i Børsen tirsdag morgen, hvor vi så 400 års danmarkshistorie gå op i flammer. Hvis der skal komme noget positivt ud af den tragiske brand, så håber jeg, at det vil betyde, at vi i en bredere sammenhæng får øjnene op for den bygningsarv, som findes rundt om i hele Danmark, som vi i disse år ser forfalde, siger Knud Erik Jørgensen i en pressemeddelelse. 

Han er direktør og en af stifterne af Danmarks Kulturarv. De tre øvrige stiftere er arkitekt, byggeøkonom og direktør i Aaberg & Pilgaard ApS, Jens Aaberg, Morten Anker Petersen, direktør i tømrer- og entreprenørfirmaerne Karl D. Petersen og Møllebygger Petersen samt Anne Midtgaard Jønsson, medstifter og bestyrelsesmedlem i Byghaandværk.

Første projekt er i gang

Danmarks Kulturarvsfond er blandt andet inspireret af National Trust i England og franske Dartagnans. Den skal drives som en almennyttig erhvervsdrivende fond og har til formål at købe, restaurere og drive historiske bygninger.

Initiativtagerne vil nu gå i gang med at række ud til rådgivere og potentielle medstiftere og derudover arbejde på at fundraise 25 mio. kr., som skal sikre driften de første tre år. 

Selskabet Danmarks Kulturarv har allerede investeret i sit første projekt - nemlig Kruså Vandmølle. Her arbejder projektselskabet KV23 ApS på at forberede en "gennemgribende renovering". 

- Det var egentlig besluttet, at Kruså Vandmølle trods sin historiske værdi skulle rives ned, da bygningen efterhånden var blevet det, som i medierne blev kaldt en ”bevaringsværdig ruin”. Heldigvis blev den plan aflyst, da Danmarks Kulturarv meldte sig på banen som køber. Nu genopstår møllen som samlingspunkt for hele området, siger Knud Erik Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078