23948sdkhjf

Universitetssygehus i Køge udpeger vinderteam

Med C.F. Møller som arkitekt bruger Region Sjælland 4 mia. kr. på at udvide Køge Sygehus til tredobbelt størrelse.
- Projektet overbeviser med sin arkitektur og struktur om, at det vil være robust – både under planlægningen, udførelsen og i fremtiden.

Det siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen om det kommende Universitetssygehus i Køge, der skal opføres i perioden 2015-2020 inden for en økonomisk ramme på 4 mia. kr.

Et konsortium med C. F. Møller i spidsen er netop kåret som vinder med et projekt, der udnytter det eksisterende Køge Sygehus og bliver et vartegn for Region Sjælland.

- Designet tager afsæt i det eksisterende sygehus’ kvaliteter og potentiale og udgør en samlet bæredygtig arkitektonisk, funktionel og teknisk vision om et kompakt, overskueligt, grønt og inviterende sygehuskompleks, siger arkitekt og partner i C. F Møller, Klavs Hyttel.

Udover C. F. Møller består vinderteamet af Alectia og Rambøll. Cubo Arkitekter, Gehl Architects og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma er tilknyttet som underrådgivere. Det vindende rådgivningshold udgør et stærkt tværfagligt team med erfaring fra opgaven som totalrådgiver for Det Nye Universitetshospital i Aarhus, der nu er under opførelse i Skejby nord for Aarhus.

Innovative logistiske løsninger
C.F. Møller Alectia og Rambøll stod også bag designet til det eksisterende Køge Sygehus, der blev opført i 1983-88 som en lav, tæt sygehusby. Det nye Universitetssygehus Køge er en udvidelse af det eksisterende sygehus, der får tredoblet arealet til i alt 177.000 m² med fokus på at skabe moderne, helende og rekreative omgivelser for både patienter, pårørende og personale.

Landskabet rundt om sygehuset bliver udviklet med beplantning, søer og vandløb. Alle sengestuer får udsigt til landskabet vestover eller til Køge Bugt. De grønne omgivelser, rigeligt med dagslys, gårdhaver, grønne tage og udsigt er vigtige elementer i tanken om helende arkitektur.

- Forslaget indebærer, at vi river de to ældste sengebygninger ned og koncentrerer det nye sygehus omkring den eksisterende vandrehal. På den måde opnås korte afstande og optimal udnyttelse af kvadratmeterne, der sammen med innovative logistiske løsninger danner rammerne for en effektiv drift, siger Lars Onsberg Henriksen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Traditionelt er de installationstekniske anlæg; el, vvs, ventilation, brandsikring, placeret centralt i et sygehus. Men Her placeres de decentralt ved hvert enkelt rum. Det betyder, at bygningernes kvadratmeter udnyttes optimalt, og at etagearealerne friholdes til de primære kliniske funktioner. Det er også med til at fremtidssikre byggeriet, fordi det bliver enklere at ændre hvert rums funktioner og dertil hørende tekniske forsyninger.

Lagerrobotter, AGV’er (mobile robotplatforme) til transport af fx mad, sengetøj, medicin og brugt service og et rørpostsystem automatiserer den interne logistik og frigiver personaleressourcer til patientbehandling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078