23948sdkhjf

Advarer imod delautorisation

Dansk El-Forbund advarer imod Produktivitetskommissionens forslag om at åbne for delautorisationer på el-området.
Produktivitetskommissionen udgav for nylig sin anden analyserapport med titlen ”Konkurrence, internationalisering og regulering”. Heri var en række anbefalinger til politiske tiltag, der kan bidrage til at øge produktiviteten i den private sektor. Områder, der berører elektrikerne, er også omfattet af anbefalingerne. Nu advarer Dansk El-Forbund (DEF) mod et forslag om at åbne for delautorisationer på el-området. Det fremgår af def.dk.

Rapporten taler om, at mere ’rutineprægede’ arbejdsopgaver af konkurrencemæssige årsager skal kunne udføres af andre faggrupper end dem, de nu hører ind under via autorisations-bestemmelserne:

- Det er ofte et problem, at udførende håndværkere ikke må lave snævre, rutineprægede opgaver, der falder uden for deres autorisation. Ved mange byggerier ville det være en fordel, hvis fx simpelt el-arbejde kunne foretages af håndværkere uden fuld autorisation på det pågældende område.

Hvis det går galt
Næstformand i Dansk El-Forbund, Jens-Olav Pedersen, stiller sig helt uforstående over for ønsket:

- I forvejen kan man lave masser af rutineprægede opgave på området uden autorisation – ja, uden at være elektriker. Men når der skal sættes strøm til, så kræves der jo fortsat en ansvarlig med autorisation. Men hvis der nu er en masse del-autoriserede, der har lavet mindre opgaver, hvem er så ansvarlig, hvis noget går galt?

- Vi har gennem mange år været fokuserede på at bekæmpe antallet af stød-ulykker. Dette vil ikke gavne den sag – tværtimod, er jeg bange for. Lige her den anden dag fortalte en opgørelse fra Sikkerhedsstyrelsen, at der er store problemer med el-sikkerheden på byggepladser, og at der i gennemsnit fandtes tre el-fejl på hver besøgt byggeplads. Og her er det autoriserede med en egentlig uddannelse inden for el-området, der har været ansvarlige. Hvordan vil det så se ud, hvis det er autoriserede med en lille tillægsuddannelse, der står i spidsen for arbejdet? spørger næstformanden.

'Semi-håndværker'
I forlængelse af forslaget om del-autorisationer anbefaler kommissionen også, at der udvikles modulopbyggede håndværkeruddannelser med henblik på at opbløde stive faggrænser. Det vil altså sige, at eksempelvis en håndværker med en murer-grunduddannelse skal kunne få et elektriker-modul bygget ovenpå og dermed være kvalificeret til elektrikeropgaver.

- Som den teknologiske udvikling skrider frem, bliver opgaverne også mere og mere komplicerede. Det kræver et overblik, som kun den faguddannede håndværker har – ikke en ’semi-håndværker’, der kun via et modul har fået kendskab til en flig af området, siger Jens-Olav Pedersen, der fremhåver, at at opgaver, der kræver egentlig faglig kompetence, skal udføres af folk med de rigtige kvalifikationer.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078