23948sdkhjf

Vindere fundet i ”Byg det op”-konkurrence

813 forslag fra hele landet blev til otte finalister, der gennem den seneste uge har kæmpet en brav kamp om at få flest af danskernes stemmer.
Stemmerne er talt op, og de fire vindere af konkurrencen i 'Byg det op' er fundet. Navnene på vinderne blev offentliggjort fredag på P4, og herfra blev der stillet direkte om fra studiet i Aarhus til de meget glade vindere.

De fire forslag vinder hver især op til 1,6 millioner kroner, hjælp fra arkitekter og rådgivning til at realisere deres idé, så den kan stå klar i slutningen af september.

Kan vise vejen frem
'Byg det op' er blevet til i samarbejde mellem DR og Dansk Arkitektur Center. Og formålet har været at skabe lokalt engagement, og aktivere fællesskaber, som kan motivere til at skabe forandring og bedre fysiske rammer for liv.

Bag de 813 forslag, der er sendt ind til 'Byg det op', står flere tusinde mennesker. De mange kommentarer og likes, som forslagene har fået på dr.dk/bygdetop samt den omfangsrige lokale pressedækning, vidner om stor lokal opbakning.

Formand for dommerpanelet og administrerende direktør for Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen siger:

- Det fantastiske er, at 'Byg det op' har vist sig at være meget mere end en konkurrence, hvor det gælder om at vinde. Her er der virkelig tale om 'fælles faktor'. Det er fællesskabet, der vinder prisen, når borgerne ude i lokalområderne på en ny måde skaber noget helt konkret sammen. Med 'Byg det op' har vi høstet gode erfaringer med processer, der måske kan være med til at vise vejen frem mod en ny form for borgerinvolvering i forbindelse med moderne byudvikling.

Vinderne er:
En mini-badeanstalt i Kolding Fjord
I Kolding drømmer man om en moderne badeanstalt med masser af aktiviteter og muligheder for at bruge fjorden hele året.

- Vi har vundet?! Jeg er rystet. Det er helt fantastisk, og jeg er helt overvældet. For en uge siden, var der ingen der kendte til projektet, og nu bakker hele Kolding os op. Dette projekt vil samle alle. Det kan bruges af alle, også dem, der besøger Kolding. Det er godt for Kolding, det er godt for alle. Jeg er stolt af det, sagde forslagsstiller Kim Toft Andersen, da han modtog nyheden.

En skaterpark ved havnen i Lemvig
100 skaterdrengene fra Lemvig drømmer om en skaterpark, som kan skabe liv i byen for store og små.

- Jeg er helt vildt, vildt glad, det kan aldrig blive bedre, sagde forslagsstilleren Lasse Vejlby på 11 år til P4.

Hans far supplerede:

- Det er så dejligt, at drengene endelig får deres skaterpark. Og vi skal nok hjælpe dem med at få den bygget. Der vil blive plads til det hele her.

Et ude-forsamlingshus i Fjelstervang ved Herning
I landsbyen Fjelstervang ved Herning ønsker indbyggerne et alternativt mødested for foreninger, børn og voksne.

- I vores lille by er vi rigtig mange, der har kæmpet hårdt for dette her. Vi har håbet og troet på vores projekt, så jublen vil ingen ende tage lige nu. Vi skal realisere vores drøm om et hus med en masse funktioner, hvor alle er velkomne, og som har åbent 24 timer i døgnet. Vi skal smøge ærmerne op, så glæder vi os til at få besøg af nogle spændende arkitekter, sagde Henrik Hammelsvang til P4.

Et super street aktivitetsted i Slangerup
De unge omkring Slangerup og Frederikssund vil have et udendørs samlingssted til de vilde drenge og seje piger.

- Det er fantastisk! Kæmpe tak til alle dem, der har hjulpet os. Vi er så glade. Det her betyder enormt meget for os og de unge i byen. De mangler i den grad et sted, hvor de kan være og bare hygge sig. Tusind tak til alle. Vi er stolte over børnene og de unge her. Det er så godt gået, sagde Jens Fenger Nielsen, skoleleder i Slangerup til P4.

Flere går videre med deres idéer
'Byg det op' har især drejet sig om at aktivere gejsten og fællesskaberne rundt om i landet. Og her ved konkurrencens afslutning lyder meldingerne fra flere af de forslagsstillere, der ikke vandt, at de alligevel vil gå videre med at realisere deres drømme til forbedringer af nærmiljøet.

Redaktør og projektleder af 'Byg det op', Ane Skak, siger:

- Det er så skønt at se, at mange af de, der ikke har været med i opløbet til finalen, alligevel går videre med at få realiseret deres projekt. Så selvom der er 809 forslag, der ikke har vundet konkurrencen, så ser det ud til, at der er tændt en gnist hos mange af dem, hvor de med virkelyst og i fællesskab går videre med at realisere deres drøm. Det tror jeg, er noget af det råstof, si skal bruge fremover for at få udviklet vore byer og skabe gode rammer for liv.

"Byg det op" er udviklet af DR og DAC i partnerskab med Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg med rådgivning fra Cowi.

Læs mere på www.dr.dk/bygdetop
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1