23948sdkhjf

Syv teams i kamp om stort Odense-projekt

Odense Kommune har nu sat navn på de konsortier, der skal deltage i konkurrencen om at forvandle den stærkt trafikerede Thomas B. Thriges Gade til en ny bydel.
En af de mest markante og udfordrende byplankonkurrencer i nyere tid herhjemme har fundet sine deltagere.

Styregruppen bag projektet ”Fra gade til by” har udvalgt de syv teams, som skal konkurrere om at komme med det bedste bud på, hvordan den trafikerede Thomas B. Thriges Gade bliver forvandlet fra gade til et helt nyt bykvarter lige midt i hjertet af Odense.

Fra firesporet vej til attraktivt byrum
Det er et visionært projekt, der vil binde Odenses østlige og vestlige del sammen igen på tværs af den barriere, som Thomas B. Thriges Gade siden slutningen af 1960’erne har udgjort.

Der, hvor der i dag er vej, bliver der skabt en ny bydel med forskellige boligtyper, butikker, kontorer, byrum og caféer. I stedet for asfalt i fire spor, kommer der en mangfoldig by, som er attraktiv at bo, handle og leve i:

- Med det her projekt viser vi, at vi tør tænke stort og visionært her i Odense. Det gjorde man, den gang Thomas B. Thriges Gade blev anlagt, og det gør vi nu igen. Med omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade til by løfter vi Odense ud af sin fortid som industriby og ind i fremtiden som kultur-, viden- og oplevelsesby, siger borgmester Anker Boye.

Et virkelig stærkt konkurrencefelt
Thomas B. Thriges Gade lægger i dag asfalt til 35.000 biler i døgnet, og konkurrencen er et middel til at skabe en mere sammenhængende bymidte. Når Odins Bro over Odense Kanal står færdig i 2014, vil de gennemkørende biler blive ledt uden om Odense centrum og give plads til en ny levende bydel.

25 teams har vist interesse for projektet, herunder flere internationale teams:

- Med de syv udvalgte teams tegner der sig et virkelig stærkt konkurrencefelt. Jeg ser frem til nogle meget spændende bud på, hvordan vi får samlet Odense og får skabt en mangfoldig og bæredygtig by med vægt på byliv og livskvalitet, siger direktør i Realdania, Hans Peter Svendler.

De syv teams er:
• Polyform, Henning Larsen Architects, Dress & Sommer (Underrådgivere: WTM Engineers International (D), Argus (D), Jonathan Speirs + Major (UK)).

• 3XN (Underrådgivere: Nord Arkitekter, Ove Arup and Partners International Ltd (UK), Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Konsulent: Jeppe Aagaard Andersen Landskabsarkitekter).

• Entasis (Underrådgivere: Grontmij | Carl Bro, Sweco Architects, Sbs Rådgivning, Momentum Research & Development).

• Lundgaard & Tranberg Arkitekter (Underrådgivere: Kragh & Berglund Landskabsarkitekter, Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører. Konsulenter: Reinertsen Sverige AB - Stefan Krii, Gielstrup Therkelsen).

• Alectia (Underrådgivere: Sleth, Christensen & Co. Arkitekter, Schul + Okra Landskabsarkitekter (NL/DK), Peter Brett Associates LLP (GB), Colliers Hans Vestergaard).

• Adept (Underrådgivere: MVRDV bv (NL), Ting & Wainø landskabsarkitekter, Slot Møller Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, Via Trafik, Emcon, Act, Capacent Management Consulting, Urban Research and Design).

• Schmidt hammer lassen architects, Kristine Jensens Tegnestue (Underrådgivere: Tyréns (S), WS Green Technologies (D), PriceWaterhouseCoopers, Ecosistema urbano arquitectos (ES).

Om konkurrencen
Konkurrencen er en tofaset projektkonkurrence, hvor der i første fase bliver udpeget en eller flere vindere.

De får i en efterfølgende fase mulighed for at udvikle deres forslag i en dialog med dommerkomiteen og dens rådgivere, inden den endelige vinder af projektkonkurrencen bliver udpeget. Resultatet af konkurrencen forventes offentliggjort i november 2011.

Forslagene bliver bedømt at en dommerkomité, som består af borgmester Anker Boye, rådmand Jan Boye Odense Kommune. adm. direktør Flemming Borreskov, direktør Hans Peter Svendler og tre fagdommere.

Fakta om projektet
Et enigt byråd i Odense har besluttet at omdanne Thomas B. Thriges Gade til et nyt tæt byområde. Den overordnede vision er at udvikle en sammenhængende og bæredygtig by med fokus på et aktivt byliv.

Omdannelsen påbegyndes efter planen i 2014 samtidig med åbningen af Odins Bro, der udgør det sidste led i Odenses ringgade. Den nye bydel forventes at stå færdig mellem 2017 og 2020.

Projektområdet strækker sig fra Odense Å i syd til Øster Stationsvej i nord og udgør ca. 50.000 m². Det forventes, at der kan bygges mellem 50.000 og 70.000 m² blandet bolig, detailhandel og erhverv, der skal anlægges to nye underjordiske p-anlæg og der etableres nye byrum.

Partnerskabet for ”Fra gade til by – omdannelse af Thomas B. Thriges Gade” består af Realdania og Odense Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078