23948sdkhjf

Stor interesse for Europan i jubilæumsår

I alt 167 idéer blev afleveret til de fem danske projekter, som indgik i årets udgave af den store konkurrence for arkitekter under 40 år. Læs om alle fem vindere her.
Unge arkitekter fra hele verden har haft deres blik rettet mod konkurrencegrunde i de 62 europæiske byer, der indgik i årets udgave af verdens største arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år; Europan.

Fem danske byer deltog i konkurrencen, og de kunne glæde sig over deltagelse af i alt 167 arkitektteams, der fordelte sig med 44 i København, 37 i Augustenborg, 30 i Rudkøbning samt 28 i henholdsvis Århus og Kolding.

Mandag blev de fem vinderforslag afsløret, og de fik følgende ord med på vejen fra formanden for juryen, Helle Juul, der til daglig er partner i Juul | Frost Arkitekter:

- Mange af vinderprojekterne er udarbejdet af danske arkitekter. Projekterne viser, at danske arkitekter besidder en fortællermekanisme, hvilket resulterer i en unik måde at kommunikere projekter på. I samme åndedrag bør man pointere, at mange af opgaverne er relativt komplicerede i form af små lokale sites, som det kan være vanskeligt for internationale deltagere at sætte sig 100 % ind i.

Generelt oplevede jubilæumsudgaven af Europan stor interesse, og i alt 2.430 teams fra hele verden indleverede forslag til de 62 deltagende europæiske byer, der fordeler
sig over 19 lande.

Her følger en beskrivelse af de fem danske vinderprojekter:

Århus – ”BO360”
Udviklet af Kaspar Bjørn og Troels Dam Madsen.

Forslaget er inspireret af tanken om det moderne kollektiv og giver et bud på, hvordan man kan bo sammen og alligevel hver for sig. Arkitekterne har taget en række genkendelige hustyper og stablet dem sammen til en patchworklignende bebyggelse. I midten af klyngen er et stort atrium, der fungerer som fælles entré.

Juryens bedømmelse af projektet:
- Projektet har vundet, fordi det fremsætter en helt ny beboelsestypologi på baggrund af en anerkendelse af behovet for større tæthed og mange menneskers ønske om at bo på landet. Det er en dristig vision for, hvordan disse to modstridende behov og ønsker kan forenes. Desuden rammer designet en smuk balance mellem arkitekturens kompleksitet og enkelheden – og dermed læseligheden – i planen.

Augustenborg – ”Det moderne slot”
Udviklet af Morten Vedelsbøl og samarbejdspartnerne Scott Grbavac og Axel Theman.

Slottet i Augustenborg har hidtil dikteret, hvordan byen vokser, men det nye område skal være den nye generator for vækst. Arkitekterne vil med projektet gerne understege byen og landskabet og har valgt at skabe en tæt by på den ene side af vandet og en tæt grøn struktur på den anden side.

Juryens bedømmelse af projektet:
- En af de ting, der først tiltrak sig vores opmærksomhed ved dette projekt, var præsentationen af det. Den informative tekst, diagrammer, tegninger og renderinger blev præsenteret klart og præcist. Ikke alene var skala og størrelse på bebyggelsen troværdige. Man forstod også, at havnefronten er noget, der også kan nydes i små portioner.

Kolding – ”Når himlen revner”
Udviklet af Stine Christiansen og samarbejdspartner Luise Lorenc.

Projektet tager udgangspunkt i vandet som formgivende kraft. Bydelen er skabt som et økosystem hvor form funktion og energi udspringer af vandets bevægelse og topografiske drama. Den nye bydel rummer bymæssige og naturoplevelser og renser samtidig Koldings vand på dets vej mod fjorden.

Juryens bedømmelse af projektet:
- Juryen har udvalgt dette projekt som det, der er bedst egnet til videre arbejde og udvikling. Særligt behandlingen af landskabet i forslaget byder på spændende visioner. Plateauet vil give hver enkelt gruppe af boliger en vis grad af isolation og skaber intime kvarterer med enheder i overkommelige størrelser fri for køretøjer.

København – ”We are the world”
Udviklet af Tanja Jordan, Kristoffer Nejsum og Sanne Lovén Damgaard.

Holdet bag projektet til Nordhavn foreslår, at bydelens beboere blandt andet vil kunne tage deres morgendukkert i noget, der minder om den svenske skærgård. Projektet foreslår en række meget forskellige ”touchdowns” langs den ene side i Nordhavnbassinet med hver sin karakter understøttet af forskellige materialer, planter og træer.

Juryens bedømmelse af projektet:
- Det er juryens enstemmige opfattelse, at projektet er det, der behandler konkurrencens temaer på den mest udførlige og innovative måde. En enkel, gennemtænkt og godt rustet idé giver genlyd på en række frugtbare og uventede måder. Efter juryens mening er de idéer, forslaget rummer, et fremragende udgangspunkt for et nyt design i udkanten af Nordhavn vendt mod byen.

Rudkøbing – ”Connecting pinpricks”
Udviklet af Mari-Liis Männik og Johanne Heesche.

En tredjedel af Rudkøbing by er lagt i konkurrence, og vinderforslaget arbejder i høj grad med at bevare byens særlige identitet ved at lave minimalistiske indgreb - såkaldte nålestik udvalgte steder i havnen som over tid kan implementeres i hele masterplanen.

Juryens bedømmelse af projektet:
- Det er projektets præcise arbejde med at blande indholdet, der har givet juryen sympati for projektet som vi meget gerne ser realiseret i Rudkøbing. Det er både pragmatisk og kunstnerisk i sin tilgang og kan blive realiseret forholdsvist let uden at skulle lave store ændringer i den eksisterende struktur.

Læs mere på www.dac.dk
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094