Danmarks grønne løber rulles ud for internationalt arkitekt-stjernetræf i oktober
Når Building Green d. 29.—30. oktober samler bygherrer, projekterende og rådgivere fra hele landet i Forum i København, sker det med en stjerneparade af toneangivende internationale arkitekter på talerstolen.
Blandt messens hovedtalere er således partner Ellen van Loon fra Rem Koolhaas’ tegnestue OMA, arkitekt og seniorrådgiver DaeWha Kang fra Zaha Hadid Architects samt partner Jakob Lange fra tegnestuen BIG.
Med lidt over en måned tilbage er nedtællingen til årets bæredygtige begivenhed i byggeriet, Building Green, nu for alvor i gang. Mere end 85 pct. af udstillerstandene på fagmessen er nu booket, og det netop offentliggjorte konference- og seminarieprogram byder på en perlerække af internationale profiler, der i løbet af de to messedage indtager talerstolen for at dele deres visioner for og erfaringer om bæredygtigt byggeri.
Mødet mellem arkitektur og bæredygtighed
Blandt hovedtalerne på årets Building Green er således Ellen van Loon, der som partner i Rem Koolhaas’ tegnestue OMA bl.a. har stået i spidsen for opførelsen af Casa da Musica i Porto (2005), som i 2007 blev hædret med RIBA-prisen, ligesom hun i 2003 forestod opførelsen af den hollandske ambassade i Berlin, der vandt EU's Mies van der Rohe-pris i 2005. Hun vil på messen tale om de udfordringer og muligheder, der opstår i mødet mellem arkitektur og bæredygtighed.
En anden af årets hovedtalere er arkitekt og seniorrådgiver DaeWha Kang fra Zaha Hadid Architects, som bl.a. har undervist i arkitektur på amerikanske universiteter såsom Yale og Columbia, og derudover har siddet i redaktionen på Yale Architectural Journal, der udgør ét af arkitektfagets mest anerkendte fagtidsskrifter.
Mellem pragmatisme og utopi
Desuden er tegnestuen BIG med Bjarke Ingels i spidsen repræsenteret ved partner Jakob Lange. Han vil under overskriften ”BIG Ideas” tale om de potentialer, der ligger i at udvide byggeriets ressourcebevidsthed, fra velkendte strategier såsom upcycling til nyere idéer om leasing, sharing og urban mining.
- Vi tror på nødvendigheden af, at arkitekturen bevæger sig ind på nye uudforskede felter for at håndtere nutidens udfordringer. Ved at ramme ned i det frugtbare overlap mellem pragmatisme og utopi kan vi som arkitekter bidrage til at ændre planetens overflade i en bedre retning, som samtidig matcher de krav og udfordringer, nutidens måder at leve på stiller, forklarer Jakob Lange.
Fokus på byggeriets internationale dimension
Derudover bidrager dr. Dorthe Rich Jørgensen, der er en af Englands førende bæredygtighedskonsulenter og bl.a. har været bæredygtighedsansvarlig under opførelsen af OL Byen i London 2012, med sit perspektiv på udviklingen af bæredygtig infrastruktur. På messens andendag d. 30. oktober er der desuden lagt op til debat med bl.a. EU's klimakommissær Connie Hedegaard under overskriften ”Det grønne monopol”.
- Programmet i år afspejler vores ønske om at sætte ekstra fokus på byggeriets internationale dimension med en række toneangivende profiler, som kommer med dyb faglig indsigt i de problemstillinger, som ofte gør sig gældende på tværs af landegrænser, når vi snakker bæredygtigt byggeri, udtaler Senior Project Manager Mette Grydehøj Post fra Building Green.